Padelregler

Padelregler

Padelregler är relativt enkla att lära sig och här kommer vi att gå igenom allt du behöver veta för att börja spela padel. Under de senaste åren har padel ökat i popularitet över hela världen, även om dess ursprung inte är helt klart. Flera källor hävdar att padel har sitt ursprung på brittiska kryssningsfartyg på 1920-talet, medan andra hävdar att den utvecklades i Spanien och Latinamerika. I vilket fall som helst blev padel inte en erkänd sport förrän 1974.

Padel har blivit populär i Europa under det senaste decenniet. Padel marknadsförs i varje stad i Sverige, och padelcenter dyker upp överallt. Trots detta har de flesta aldrig hört talas om sporten.

För dig som är nyfiken på padel och är intresserade av att börja spela, men som är osäker på padelregler så har vi sammanställt reglerna för att spela padel och vad du behöver göra för att göra det här på denna sida.

Padelregler – grunderna

Padelregler är i stort sett desamma som för tennis, förutom att du tjänar på att studsa bollen på marken och under din höftnivå. Väggar omfattas också av särskilda regler. En Padelmatch vinns vanligtvis av det första laget som vinner sex matcher i en uppsättning, med en match som vinns av det första laget som vinner tre set. I padel får du poäng om:

  • bollen studsar på marken två gånger på motståndarens sida
  • motståndaren slår bollen i nätet
  • motståndaren slår bollen utanför spelområdet, d.v.s. utanför buren eller mot en av dina väggar
  • en motståndare träffas av bollen.
  • motståndaren slår bollen i sitt eget rutnät

Hur spelar man padel?

Padel är en racketsport som liknar tennis och squash. Sådana sporter är snabba, sociala och lätta att lära sig. Bland padelns största fördelar (och anledningen till att det har blivit så populärt) är att det kan spelas av människor i alla åldrar och på alla nivåer. Syftet med Padel är att samarbeta med din partner snarare än att dominera honom eller henne.

Padel spelas vanligtvis i dubbel. Precis som tennis spelas det på en bana dividerad med ett nät. Skillnaden är att i padel använder spelaren väggarna, precis som i squash. Padelbanor är vanligtvis 10 x 20 meter med väggar runtomkring dem. Spelet spelas alltid i dubbel på en sådan plan. En smalare plan (6 x 20 m) kan också användas för att spela Padel i singel.

Padelutrustning och tillbehör

Till skillnad från andra sporter är padel en enkel aktivitet som kräver få tillbehör Det enda som krävs för att börja spela padel är två padelracket, en boll och en partner. Padelracket är gjorda av kompositmaterial och spelytan har hål. Detta gör det svårt att utföra kraftfulla, dynamiska slag.

Padelregler

Runda, diamantformade eller droppformade racketar är de tre olika typerna av pedalracket som används. Runda padelracket anses i allmänhet vara det bästa valet bland de flesta spelare, oavsett skicklighetsnivå, eftersom de erbjuder mest kontroll. Den runda racketen kallas för kontrollracket i tennis. Padelbollar är också något mjukare än vad tennisbollar är.

Padelregler för padel serven

Precis som med tennis har man i varje punkt två möjligheter att placera bollen i spel (”andra servering” efter det första felet, ”dubbelfel” efter det andra felet som tappar poängen). Padel serveren slås på ett korsat sätt, och den måste landa i rutan på motsvarande sida.

Serven görs genom att tappa bollen till sidan av kroppen och slå den med paddeln utan att överskrida midjehöjd vid stöt. Det är inte giltigt om bollen träffar sidostängslet efter den första studsen. Den kan dock (även om det inte krävs) träffa väggen eller glaset.

Nedan kan du se en video med 5 tips för att förbättra din padel serve.

Video – Padelregler

FAQ – Padelregler

Hur vinner man en padelmatch?

Padelmatchen spelas bäst till 3 eller 5 set. För att vinna ett sätt måste det ena laget ha tagit hem 6 game och ha en ledning med minst 2 games. Det laget som gör det vinner matchen.

Får man slå överhandsserv i padel?

Nej, man får endast slå underhandsser när man spelar padel.

Får bollen vidröra nätet?

Om bollen touchar i nätet men ändå får över på motståndarlagets halva så fortsätter spelet.

Vad händer om man slår bollen i sitt eget galler?

Om du eller din motståndare slår bollen i det egna gallret så får det andra laget poäng.

När räknas en boll som ute?

Om bollen går direkt i motståndarens vägg så räknas den som ute.