Padelracket

Hitta ditt nya padelracket här

Adidas padelracket
Babolat padelracket
Bullpadel padelracket
RS Padel

Så väljer du rätt padelracket

Padelracket

Tycker du om din nya favoritsport, paddla (padel) och letar efter den racket som passar just din spelstil och nivå? Då är du på rätt plats. På denna sida kommer du att få lära dig allt som du behöver veta för att göra ett lyckat köp av ditt nya padelracket.

I huvudsak så finns det tre olika racket typer som används inom padel. Nedan kommer vi att gå igenom vardera racket typ så att du kan få en bättre uppfattning av vilket som passar dig. Tänk på att även padelskor och annat kan ha en viss påverkan på ditt spel.

  • Runda racket
  • Diamantformade racket
  • droppformade racket

Runda padelracket

Nybörjare bör använda runda racketar. Med sin medel-låga viktbalans är de mycket bekväma och enkla att hantera. Dessutom tenderar de att ha en förstärkt sweet spot, vilket gör dem ganska förlåtande om du inte träffar bollen exakt med mitten av racketen (vilket ändå alltid bör vara ditt mål såklart).

Defensiva spelare som är kända för sina bollplaceringskunskaper kommer också att dra nytta av dessa racketar. Även om de ger utmärkt kontroll, är deras främsta nackdel bristen på kraft för att smasha bollen.

Droppformade padelracket

Detta är den mest populära typen av racket för spelare med en del erfarenhet. Droppformade racket ger en riktigt bra kombination av kraft och kontroll, vilket gör att du kan få utmärkta slag med maximal effekt.

Padelracket av denna typ är mycket mångsidiga och kan anpassas till alla typer av spel, klimatförhållanden och matchsituationer.

Man kan säga att det är en blandning av runda och diamantformade racketet. Dess viktfördelning är mycket jämn och förskjuten mot mitten, vilket ger dem en balans och anpassningsförmåga till en mängd olika situationer.

Diamantformade padelracket

Många professionella spelare föredrar denna typ av form på sitt padelracket. En toppbalans innebär att majoriteten av racketens vikt ligger på toppen och inte på greppet. Det ger racketen mycket kraft men gör det samtidigt lite svårare att kontrollera.

Denna racket har också en liten sweet spot. Därför bör denna racket typ endast användas av erfarna padelspelare som kan konsekvent slå bollen med betydande kraft och alltid med mitten av racketen.

Spelare på vänster sida, särskilt de som är anfallssinnade, kommer å andra sidan tycka att det är ett idealiskt racket. Det är bäst att välja ett diamantformad paddelracket som väger mindre än vad du är van vid, eftersom balansen är snedställd på dessa racketar mot toppen istället.

Racket grepp

Padelracket

Grepplängden och tjockleken på padelracket varierar. Greppet kan också göras större genom att lägga till ett så kallat overgripp.

Du bör byta ut ditt overgripp regelbundet, för när dina händer svettas kommer ditt grepp snabbt att försämras och din racket kommer att röra sig för mycket när du träffar bollen, särskilt om du inte träffar bollen på rackets sweet-spot.

Vikten på ditt racket

Eftersom racketvikten är individuell så bör du testa några olika padelracket för att hitta det som du gillar bäst. Du bör i allmänhet gå för en tyngre racket om du är en större och starkare spelare.

Följande riktlinjer kan ses som de generella riktlinjerna för olika typer av spelare:

  • Kvinnor – Racket mellan 340g och 370g. De flesta väljer 360g.
  • Män – Racket mellan 360g och 390g. De flesta väljer 370-375g.
  • Juniorer – Racket mellan 240g and 280g.

Det är viktigt att uppmärksamma viktfördelningen, eftersom detta kan ha en betydande inverkan på manövrerbarheten och effektbalansen när du spelar. Att testa ett racket och ta reda på vilken stil som fungerar för dig är det bästa sättet att bedöma hur enkelt ett racket är att bemästra.

Nära nätet är det lättast att mäta hur smidig ett padelracket är. När du förbereder dig för en volley kommer de mer smidiga racketarna att ge dig en känsla av snabbhet, medan de mindre smidiga kommer att kännas mer besvärliga.

Racketens ram

Glasfiber eller kolfiber är de vanligaste materialen som används vid konstruktion av padelracket. På billigare modeller använder man i regel glasfiber eftersom de är billigare att producera och tillverka.

Det finns också racketar gjorda med Kevlar tillsammans med kolfiber. Det finns i allmänhet en minsta och högsta tillåtna rackettjocklek idag, vilket är 38 mm enligt de padel regler som råder.

Kärnmaterialet i racket

Det krävs väldigt låg hastighet i svingen för att slå ett snabbt skott med mjukt skum (polyeten). Nackdelen med detta är att du inte kommer kunna slå lika hårda smashar med anledning av skummets fjädring.

Ett hårt, mindre flexibelt material är EVA -gummi. Under vintermånaderna när bollarna är tyngre och svårare att hantera är ett padelracket med en EVA-kärna perfekt för höghastighetsmatcher. En polyetenkärna är också mer hållbar än en EVA-kärna.

Under de senaste åren har vissa tillverkare utvecklat en tredje typ av kärna (polyeten) som kombinerar både EVA-gummi och skum. I denna hybrid är det yttre gummiskiktet omgivet av en skumkärna med mycket längre hållbarhet.

Ett sätt att avgöra vilken typ av padelracket som används är att lyssna till ljudet när racket träffar bollen. man kan höra en väldigt tydlig skillnad på dessa två modeller av padelracket.

Racket för anfall och defensiv

När du köper ett padelracket är det viktigt att överväga om du är en anfallande eller defensiv spelare. En spelare brukar spela vänster och en spelare brukar spela höger när han eller hon anfaller. För att lyckas som anfallsspelare behöver du en racket som betonar kraft över kontroll. Försvarsspelare bör göra tvärtom.

För 2021 är följande de bästa märkena:

  • Adidas
  • Head
  • Bullpadel
  • Asics

När du väljer den bästa padelracket, padelväskor eller padelbollar är priset inte den viktigaste faktorn. Du bör alltid se till att välja ett padelracket som passar dig och din spelstil när det gäller vikt, grepp och form på racketen.